Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Leblogducorps
Leblogducorps
Publicité
Archives
20 octobre 2008

Christer Strömholm

Official homepage for photograper Christer Strömholm - [ Traduire cette page ]

www.stromholm.com

Christer Strömholm var en av Sveriges största och mest inflytelserika fotografer och har satt djupa spår i synen på fotografi. Han avled i januari 2002 och kort därefter sammanställde hans söner Joakim och Jakob Strömholm utställningen On verra bien, som under sommaren visats på Färgfabriken i Stockholm och blev en stor publiksuccé. Vi är mycket glada över att presentera denna komprimerade version och tillbakablick på Christer Strömholms över 60 år långa konstnärskap. Förutom ett 150-tal bilder visas ett urval målningar och teckningar från 40-50 talet som inte tidigare visats offentligt.

”Christer Strömholms bidrag till att se fotografiet som en egen konstform är obestridbar. Strömholms bildspråk var helt och hållet hans eget, han kommunicerade genom fotografiet och hans bilder berör starkt. Strömholm intresserade sig mer för bilden i sig än tekniken. Han arbetade nästan uteslutande med svartvitt fotografi och hans bilder har ofta en grafisk karaktär. Han arbetade koncentrerat med olika teman, som dödsbilder, dokumentära bilder och privata bilder. Men han arbetade alltid med samma integritet och intensitet.

Christer Strömholm började med att studera måleri under Isaac Grünewald och Otte Sköld. Han anmälde sig som frivillig under Finska Vinterkriget och belönades med krigsmedalj för sin insats i den norska motståndsrörelsen. Efter kriget flyttade han till Paris och upptäckte att fotografin bar på det uttryckssätt han sökte. På 50-talet reste Strömholm flitigt, främst i Frankrike och Spanien och det var under det sena 50-talet som han själv menade att hans egentliga fotograferande började. Det var då han började att arbeta med "dödsbilderna," där fotografiet av hundkadavret är en av de mest kända. Under samma tid och ett tiotal år framöver började han även fotografera de transsexuella runt Place Blanche i Paris. Bilderna från denna tid väckte stor uppmärksamhet.”

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité